Skip to content
back
back
back
back
back

Eye care

Suntem implicați în tratarea afecțiunilor oculare, folosind diferite tratamente și tehnologii

Glaucomul afectează în prezent 80 de milioane de persoane din întreaga lume.
Glaucomul este o boală neurodegenerativă cronică multifactorială care duce la pierderea vederii. Cadrul etiologic al neurodegenerării în glaucom include factori multipli de stres, inclusiv presiunea intraoculară crescută (PIO), îmbătrânirea, disfuncția vasculară și factori genetici/epigenetici. Procesele patogene interconectate ale neurodegenerării glaucomatoase includ componente biomecanice, vasculare, metabolice, oxidative sau inflamatorii.
Sursă: Analiza proceselor patogene multifactoriale ale degenerării celulelor ganglionare retiniene în glaucom către strategii multi-țintă pentru efecte extinse ale tratamentelor, Gülgün Tezel – Cells 2021, 10, 1372

S-a estimat că, la nivel global, numărul de pacienți cu DMLV va crește de la 196 de milioane în 2020 la 288 de milioane în 2040.
DMLV este a patra cea mai frecventă cauză a orbirii și a treia cea mai frecventă cauză printre pacienții cu deficiență de vedere moderată până la severă. DMLV este legată de îmbătrânire și este o boală care provoacă probleme în regiunea centrală a retinei, cunoscută și sub numele de maculă. Există numeroși factori de risc asociați cu DMLV, cum ar fi fumatul, îmbătrânirea, intervențiile chirurgicale de cataractă, antecedentele familiale, valorile ridicate ale indicelui de masă corporală (IMC), bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, fibrinogenul plasmatic, obezitatea, ateroscleroza, colesterolul legat de lipoproteinele cu densitate mare (HDC-C) etc.
Sursă: Cho, Y.-K.; Park, D.-H.; Jeon, I.-C. Medication Trends for Age-Related Macular Degeneration. Int. J. Mol. Sci. 2021, 22, 11837.

Diabetul zaharat (DZ) este o boală metabolică cronică, caracterizată prin hiperglicemie, fiind rezultatul defectelor în secreția de insulină, în acțiunea insulinei sau în ambele. Hiperglicemia cronică a diabetului este asociată cu deteriorarea pe termen lung, disfuncția și insuficiența diferitelor sisteme ale corpului uman, în special a ochilor, rinichilor, nervilor, inimii și vaselor de sânge. Retinopatia diabetică (RD) este cea mai frecventă complicație microvasculară a DZ și reprezintă o cauză principală de orbire în populația activă din întreaga lume. La nivel global, RD afectează aproximativ o treime din populația generală cu diabet. În 20 de ani de la diagnosticarea DZ, aproape toți cei cu Diabet de tip 1 și peste 60% dintre cei cu Diabet de tip 2 vor fi afectați într-o oarecare măsură de retinopatie.
Sursă: The Role of Lipoxidation in the Pathogenesis of Diabetic Retinopathy. Augustine J, Troendle EP et al. Front. Endocrinol. (2021) 11:621938

Estimările prevalenței keratoconusului variază între 50-600 la 100.000, afecțiunea fiind astfel cel mai frecvent tip de ectazie corneană.
Keratoconusul este o tulburare ectatică a corneei, asimetrică și progresivă, caracterizată prin subțierea corneei centrale sau paracentrale și astigmatism neregulat. Estimările prevalenței keratoconusului variază în funcție de locația geografică, etnia pacientului și diagnostic, dar cel mai adesea se încadrează în intervalul 50-600 la 100.000, afecțiunea fiind astfel cel mai frecvent tip de ectazie corneană.
Sursă: Epithelium-on Corneal Collagen Cross-Linking with Hypotonic Riboflavin Solution in Progressive Keratoconus, Kenneth A Beckman, Clinical Ophthalmology 2021:15 2921–2932

16,4 milioane de persoane din Statele Unite suferă de sindromul de ochi uscat
Sindromul de ochi uscat este o afecțiune oculară comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Potrivit National Health and Wellness Survey (Sondajul Național privind Sănătatea și Bunăstarea), se estimează că 16,4 milioane de persoane din Statele Unite suferă de sindromul de ochi uscat. Conform definiției actuale a Tear Film & Ocular Surface Society (TFOS) (Societatea pentru filmul lacrimal și suprafața oculară), ochiul uscat este o boală multifactorială caracterizată prin pierderea homeostaziei filmului lacrimal, hiperosmolaritate lacrimală, inflamație a suprafeței oculare și anomalii neurosenzoriale. Afecțiunea poate provoca o gamă largă de simptome, cum ar fi roșeață, mucoasă filamentoasă, arsuri și senzație de mâncărime. Dacă nu este tratată, boala poate duce la tulburări vizuale și instabilitate a filmului lacrimal cu potențiale leziuni ale suprafeței oculare. Deoarece boala poate avea un impact semnificativ asupra activităților profesionale, sociale și de agrement, pacientul fie încearcă să se trateze singur cu produse fără prescripție medicală, fie caută ajutor medical.
Sursă: Kathuria, A.; Shamloo, K.;Jhanji, V.; Sharma, A. Categorization of Marketed Artificial Tear Formulations Based on Their Ingredients: A Rational Approach for Their Use. J. Clin. Med. 2021, 10, 1289

S. aureus este una dintre cele mai frecvente cauze ale infecțiilor oculare la nivel mondial. A fost raportată ca fiind cea mai frecventă cauză a keratitei microbiene (KM), care este o infecție a corneei ce amenință vederea. Infecția conjunctivală (conjunctivita) este, de asemenea, cauzată adesea de S. aureus. S. aureus este observat frecvent și în reacțiile adverse inflamatorii asociate purtării lentilelor de contact.
Sursă: Afzal, M.; Vijay, A.K.; Stapleton, F.; Willcox, M.D.P. Susceptibility of Ocular Staphylococcus aureus to Antibiotics and Multipurpose Disinfecting Solutions. Antibiotics 2021, 10, 1203.

Intervenția chirurgicală este cel mai eficient tratament pentru pierderea vederii ca rezultat al cataractei. Deși procedurile actuale pentru operația de cataractă sunt sigure și eficiente, este bine cunoscut faptul că după operație pot apărea o serie de complicații. Edemul macular cistoid (EMC) postoperator este o complicație binecunoscută: incidența EMC clinic în urma operației moderne de cataractă este de 0,1–2,35%. Condițiile preexistente, cum ar fi diabetul zaharat și uveita, precum și complicațiile intraoperatorii pot crește riscul de EMC postoperatoriu.
Sursă: Kato, Kumiko et al.(2019). Management of Postoperative Inflammation and Dry Eye After Cataract Surgery. Cornea, 38(), S25–S33.

Majoritatea steroizilor utilizați în oftalmologie aparțin unei familii numite glucocorticoizi, care au o acțiune antiinflamatoare și imunosupresoare. Steroizii intravitreeni sunt utilizați pentru inflamațiile oculare ce se prezintă prin inflamarea retinei sau pentru patologii specifice precum uveita sau pentru a colora corpul vitros. Deoarece procedura implică penetrarea globului, aceasta trebuie efectuată în condiții aseptice.
Sursă: Local delivery of corticosteroids in clinical ophthalmology: A review. Adrian T. Fung et al. Clin Experiment Ophthalmol. 2020;48:366–401

PERSOANE CU GLAUCOM
80 de milioane în întreaga lume
PERSOANE CU AMD ÎN 2040
196 milioane
PERSOANE CU SINDROMUL DE OCHI USCAT ÎN SUA
16,4 milioane
Produsele noastre
TRIUM
LACRISEK FREE
LACRISEK PLUS SPRAY
IRIDIUM A
MACUOFTA
MACUOFTA FORTE
IRIDIUM BABY

Specializările noastre

Joint Care

Regenerative Care