Skip to content
back
back
back
back
back

Farmacovigilenţă

Ce este farmacovigilența

Farmacovigilența este un ansamblu de activități care vizează evaluarea continuă a tuturor informațiilor referitoare la siguranța medicamentelor de uz uman și veterinar, a dispozitivelor medicale și a tuturor produselor pe care Fidia le comercializează.

În conformitate cu această definiție generală, principalele obiective ale companiei Fidia în domeniul Farmacovigilenței sunt:

  • Prevenirea oricăror prejudicii aduse persoanelor (sau animalelor, în cazul medicamentelor de uz veterinar) care folosesc produsele Fidia;
  • Promovarea utilizării sigure și eficace a produselor, furnizând în timp util pacienților, profesioniștilor din domeniul sănătății și publicului larg informațiile cu privire la siguranța acestora.

Farmacovigilența este așadar o activitate care contribuie la protecția pacienților și la sănătatea publică.

Ce este o reacție adversă?

Este răspunsul dăunător și nedorit la un medicament de uz uman. Reacțiile adverse pot apărea în urma folosirii produsului în condițiile autorizate sau în afara acestora. 
Farmacovigilența urmărește și situațiile speciale precum expunerea profesională, expunerea în timpul sarcinii și alăptării, lipsa eficacității terapeutice, overdose (supradozajul), utilizarea off-label, abuzul, utilizarea incorectă și greșeli în tratament, produsele contrafăcute, utilizarea pentru copii și vârstnici.
O reacție adversă suspectată poate fi raportată și în urma utilizării unor produse pe bază de plante și suplimente alimentare, a dispozitivelor medicale, medicamentelor de uz veterinar sau produselor cosmetice. 

Raportarea reacțiilor adverse suspectate care apar după autorizarea medicamentului este importantă, deoarece permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Fiecare țară are propriile sale legi care reglementează raportarea reacțiilor adverse. În cazul apariției unor reacții adverse la oricare dintre produsele noastre, vă recomandăm să contactați profesioniștii din domeniul sănătății de la nivel local cu care sunteți în contact pentru a urma procedura corectă de raportare.